Tkalcovské muzeum a děti

16.1.2017 | Počet komentářů: 0 | přidat komentář>>
Titulní obrázek

Tkalcovské muzeum se věnuje i dětem a připravuje spoustu aktivit.

TKALCOVSKÉ MUZEUM A PRÁCE S DĚTMI

 

V roce 2016 jsme se zaměřili na práci s dětmi v celoročních kroužcích pro děti.

Děti se věnovaly výtvarným technikám, převážně keramice. Naučily se trpělivosti při práci, zlepšily motoriku prstů a posílily si sebevědomí, že jejich výrobek potěší a že dokáží vlastnoručně vytvořit např. pěkný dárek či dekoraci do bytu.

Na kroužky zajíždí školená lektorka, která děti trpělivě vede krok za krokem, dodává jim kuráž a rozvíjí jejich kreativitu. Na závěr připravuje pro děti ze základních škol soutěž a ty nejmenší obdaruje dárečkem na památku jejich celoročního tvoření.

O prázdninách probíhají v areálu Tkalcovského muzea výtvarné dílny pro děti. Po celý den děti tvoří, hrají si, vymýšlejí výtvarné projekty ve skupinách nebo připravují program pro rodiče, kdy spojí výtvarné, dramatické a hravé části dohromady.

Po celý rok probíhají dílny pro děti a rodiče či prarodiče. Děti se spolu s nimi účastní zvykoslovných akcí, jako jsou Velikonoce v muzeu nebo Staročeské vánoce. Oblíbené jsou i kurzy výtvarných technik, kdy společně tvoří dospělý i dítě a pronikají do technik jako je práce s vlnou, keramika, šperky, výroba dekorací ze sena apod.

Pro dětské kolektivy jsme v muzeu vytvořili vzdělávací programy: Jak vznikala látka a Jak žily děti před 100 lety v Krkonoších. Programy jsou interaktivní a děti nejen, že si spoustu věcí vyzkouší, ověří si své znalosti v hravých testech, ale mohou si v řemeslné dílně vyrobit pěkný suvenýr z muzea.

 

Akce pro děti byly podpořeny městem Trutnov, MŠMT, Ministerstvo kultury a Královéhradecký krajem.